nazwa: Przepis na wino z kwiatów mniszka lekarskiego
przepis: przepis pochodzi z "pani domu" jeszcze go nie wypróbowałem.
składniki(proporcje na 10 litrów)
2-3 l kwiatów mniszka lekarskiego,7-8 litrów wody,2kg cukru,3 cytryny pokrojone w plasterki,1-2g kwasku cytrynowego,zaczyn z drożdży typu madera lub tokaj(jak zrobić zaczyn??)
przygotowanie:
oddziel kwiaty od łodyżek, rozłóż na płóciennej ściereczce i pozostaw na noc.rano włóż płatki do dużego naczynia, zalej wrzątkiem tak żeby woda przykryła kwiaty i dodaj cytrynę.odstaw pod przykryciem na 2 dni.kilka razy dziennie mieszaj powstały sok. później przecedź go do butli,dodaj cukier rozpuszczony w wodzie,zaczyn i pożywkę,uzupełnij woda tak żeby butla była prawie pełna.zamknij korkiem z rurka fermentacyjna i odstaw niech fermentuje ;-).po zakończonej fermentacji(ok.2 miesiące)dodaj kwasek cytrynowy jeśli wino jest mało kwaśne
nazwa: Przepis na wino z rodzynek
przepis: przepis pochodzi z "pani domu" jeszcze go nie wypróbowałem
jeszcze tego nie testowałem ale mam taki zamiar jak tylko coś z tego wykombinuje to dam znać
składniki(proporcje na 10 litrów)
1-2 kg rodzynek, 8 litrów wody, 1-2 kg cukru, 2-3 gramy kwasku cytrynowego, zaczyn z drożdży typu malaga,madera lub portwein(jak zrobić zaczyn??)
przygotowanie:
zalej rodzynki wrzątkiem i dodaj cukier, po ostudzeniu wrzuć to do baniaka i uzupełnij wodą.kwasek cytrynowy dodawaj partiami w odstępach tygodniowych.
w czasie fermentacji mieszaj wino kilka razy dziennie. po około 2-3 tygodniach usuń napęczniałe rodzynki(mi sie wydaje ze można je zjeść..ciekawe czy da sie nimi upić...muszę spróbować ;-)
nazwa: Przepis na zaczyn drożdżowy
przepis: coś dla tych którzy jeszcze nigdy się w to nie bawili i nie wiedzą jak zrobić zaczyn
więc tak :
kupujemy drożdże winiarskie(zależy od rodzaju wina jakie chcemy zrobić, muszą to być drożdże do wina białego lub czerwonego), i kupujemy pożywkę dla drożdży, przeważnie można to kupić w sklepach gospodarczych albo różnych takich.drożdże spożywcze(piekarskie) nie nadają się do fermentacji wina!!!!.
Gdy mamy już wszystkie potrzebne produkty robimy tak :
- do butelki (ok. 0,3 l) wlewamy 0,2 przegotowanej wody lub kompot owocowy
- wsypujemy całą torebkę drożdży( jedna paczka drożdży = 5-30 litrów wina)
- wsypujemy szczyptę pożywki i reszte chowamy bo będzie potrzebna do wina
- no i wsypujemy łyżkę cukru
- zatykamy butelkę luźnym korkiem z waty albo czymś takim żeby troshke powietrza dochodziło ale nie za dożo ;-)
- odstawiamy na 3-5 dni w ciepłe miejsce
jak zacznie się bardzo pienić ("uciekać" z butelki) tzn. że jest gotowe i można dodać do wina ;-)
Offline
Zaginiony Moderator
Trzeba pomyśleć nad tym pierwszym
Offline