sensor - 2007-03-10 13:41:09

nazwa: Przepis na wino z kwiatów mniszka lekarskiego



przepis: przepis pochodzi z "pani domu" jeszcze go nie wypróbowałem.

składniki(proporcje na 10 litrów)
2-3 l kwiatów mniszka lekarskiego,7-8 litrów wody,2kg cukru,3 cytryny pokrojone w plasterki,1-2g kwasku cytrynowego,zaczyn z drożdży typu madera lub tokaj(jak zrobić zaczyn??)


przygotowanie:
oddziel kwiaty od łodyżek, rozłóż na płóciennej ściereczce i pozostaw na noc.rano włóż płatki do dużego naczynia, zalej wrzątkiem tak żeby woda przykryła kwiaty i dodaj cytrynę.odstaw pod przykryciem na 2 dni.kilka razy dziennie mieszaj powstały sok. później przecedź go do butli,dodaj cukier rozpuszczony w wodzie,zaczyn i pożywkę,uzupełnij woda tak żeby butla była prawie pełna.zamknij korkiem z rurka fermentacyjna i odstaw niech fermentuje ;-).po zakończonej fermentacji(ok.2 miesiące)dodaj kwasek cytrynowy jeśli wino jest mało kwaśne





nazwa: Przepis na wino z rodzynek



przepis: przepis pochodzi z "pani domu" jeszcze go nie wypróbowałem :)

jeszcze tego nie testowałem ale mam taki zamiar jak tylko coś z tego wykombinuje to dam znać

składniki(proporcje na 10 litrów)
1-2 kg rodzynek, 8 litrów wody, 1-2 kg cukru, 2-3 gramy kwasku cytrynowego, zaczyn z drożdży typu malaga,madera lub portwein(jak zrobić zaczyn??)


przygotowanie:
zalej rodzynki wrzątkiem i dodaj cukier, po ostudzeniu wrzuć to do baniaka i uzupełnij wodą.kwasek cytrynowy dodawaj partiami w odstępach tygodniowych.
w czasie fermentacji mieszaj wino kilka razy dziennie. po około 2-3 tygodniach usuń napęczniałe rodzynki(mi sie wydaje ze można je zjeść..ciekawe czy da sie nimi upić...muszę spróbować ;-)




nazwa: Przepis na zaczyn drożdżowy



przepis: coś dla tych którzy jeszcze nigdy się w to nie bawili i nie wiedzą jak zrobić zaczyn


więc tak :
kupujemy drożdże winiarskie(zależy od rodzaju wina jakie chcemy zrobić, muszą to być drożdże do wina białego lub czerwonego), i kupujemy pożywkę dla drożdży, przeważnie można to kupić w sklepach gospodarczych albo różnych takich.drożdże spożywcze(piekarskie) nie nadają się do fermentacji wina!!!!.

Gdy mamy już wszystkie potrzebne produkty robimy tak :

- do butelki (ok. 0,3 l) wlewamy 0,2 przegotowanej wody lub kompot owocowy

- wsypujemy całą torebkę drożdży( jedna paczka drożdży = 5-30 litrów wina)

- wsypujemy szczyptę pożywki i reszte chowamy bo będzie potrzebna do wina

- no i wsypujemy łyżkę cukru

- zatykamy butelkę luźnym korkiem z waty albo czymś takim żeby troshke powietrza dochodziło ale nie za dożo ;-)

- odstawiamy na 3-5 dni w ciepłe miejsce

jak zacznie się bardzo pienić ("uciekać" z butelki) tzn. że jest gotowe i można dodać do wina ;-)

Samurajj U.F.P. - 2007-03-14 16:50:33

Trzeba pomyśleć nad tym pierwszym :D

sensor - 2007-03-14 17:03:36

Fakt, ładnie sie nazywa :P

www.jebacstudentow.pun.pl www.cannabis-squad.pun.pl www.menager02.pun.pl www.wrestlingames.pun.pl www.goldhead.pun.pl